Se vorbeste tot mai mult in ultima vreme despre solutii pentru contorizarea inteligenta de energie electrica. Nu este de mirare, avand in vedere ca la nivel mondial se preconizeaza o crestere de 70% a consumului de energie electrica pana in anul 2030. Energia consumata de cladiri este cauza celor mai mari emisii de gaze cu efect de sera, iar electricitatea cauzeaza peste 50% din emisiile de dioxid de carbon atribuite cladirilor comerciale si rezidentiale.
Pentru a veni in intampinarea acestor probleme, cel mai important scop al dezvoltatorilor de cladiri comerciale este sa gaseasca o modalitate de a reduce consumul de energie, un obiectiv care este reflectat si in cele mai noi reglementari Europene. Acest plan nu poate incepe altfel decat cu o contorizare eficienta a consumului de energie, care va trebui sa fie implementata la scara larga.
Intr-o cladire de birouri, un sistem inteligent de contorizare si monitorizare a utilitatilor va oferi posibilitatea imediata de a reduce consumul cu pana la 10%. Pe termen lung, procentul ajunge la 30%. Contorizarea inteligenta le ofera proprietarilor de cladiri, operatorilor si ocupantilor acces la datele de care au nevoie pentru a optimiza consumul si pentru a gasi solutii pentru reducerea costurilor utilitatilor.
Pentru asigurarea standardelor si a nevoilor utilizatorului, consumul este contorizat utilizand masuratori relevante, clientii fiind capabili sa isi aleaga si un plan tarifar personalizat. De exemplu, in cladirile de birouri, kWh/m2 si kWh/ocupanti sunt masuratori standard. Asa cum sunt si kWh/rata de ocupare sau kWh/noapte pentru hoteluri sau kWh/ rata de productie pentru o cladire industriala. Sistemele de contorizare inteligenta a utilitatilor sunt capabile, de exemplu, sa monitorizeze sistemele de incalzire/ racire din cladire si sa preintampine consumul in exces prin alerte care vor ajuta consumatorul sa ia actiuni in acest sens in avans. De asemenea, utilizatorii au la dispozitie un display pe care pot citi in timp real, printre altele, informatii referitoare atat la consum, cat si la costurile aferente. Datele sunt stocate pe o anumita perioada de timp, iar contorul inteligent are si posibilitatea de a le transmite mai departe catre operatorul de distributie, prin WiFi sau date mobile.
Contorul inteligent si sistemele de monitorizare le ofera utilizatorilor informatii cruciale pentru imbunatatirea performantei energetice a cladirilor, iar evaluarile cost-beneficiu sunt in favoarea lor. Avand in vedere ca gradul de contorizare inteligenta ar trebui sa atinga un procent de 80% in Romania pana in 2020, implementarea acestora ar trebui sa devina prioritara pentru consumatorii non-casnici.