Un sistem BMS poate controla intr-un mod foarte eficient si divers Sitemul de iluminat
Iluminatul, gestionat prin BMS, poate fi comandat in functie de programul utilizatorilor (la terminarea programului de lucru, iluminatul poate fi decuplat automat sau in momentul parasirii locului de munca a ultimului angajat, sau al ultimului locatar – datorita senzorilor de prezenta instalati in cladire). Astfel se evita uitarea accidentala in functioune a luminilor aprinse.
Iluminatul exterior (arhitecturale sau de circulatie) ale cladirii pot fi aprinse/stinse automat in functie de perioada zilei (seara/dimineata) sau in functie de gradul de luminozitate de afara. De asemeni iluminatul architectural poate fi proiectat in mod dynamic, iar un sistem BMS inteligent poate opera in mod diferit iluminatul architectural, spre exemple, aprinzandul intr-un mod atunci cand avem o petrecere, si intr-un mod total diferit atunci cand nu suntem acasa, spre exemplu.
De asemeni sistemul BMS poate comanda oprirea iluminatului pe un palier/etaj printr-o comanda unica de la un buton de CLOSE ALL, PC sau remote de pe un dispozitiv mobil (tableta sau smatphone).
Plecand de la aceste aspecte se pot programa in BMS diferite scenarii pe care beneficiarul le doreste.
Aceste facilitati duc la optimizarea costurilor energiei electrice.
Un consum redus se obtine si din reducerea consumului datorita folosirii surselor de iluminat cu LED. Lampile cu LED consuma mult mai putin, sunt mai luminoase decat becurile economice si nu au in compozitie substante periculoase.
Sitemul electric (prize si consumatori)
In functie de tipul si rolul consumatorului electric, acestia pot fi comandati sa functioneze pe rand, optimizanduse atat durata cat si momentului de functionare a anumitor aparate electrocasnice si/sau utilaje fara a neglija dorintele si necesitatile beneficiarului. Astfel se poate evita folosirea simultana a anumitor utilaje ce pot dezechilibra sau incarca sitemul de alimentare cu energie electrica. De asemeni consumatorii mari pot fi programati sa functioneze in perioade cand curentul electric este mai ieftin.
Putem exemplifica un scenariu pentru locuintele individuale, gradinite si scoli: sistemul poate fi programat sa decupleze toate prizele la care pot avea acces copii, dupa parasirea incaperilor de catre adulti/cadre didactice, eliminand riscul electrocutarii. Aceasta functionalitate se poate realiza printr-o simpla comanda de la distanta (dispozitiv mobil) sau printr-o actionare prelungita a unui buton de lumina.
Fiecare buton pentru iluminat poate indeplini mai multe functii diferite, in functie de programarea facuta in sistem pentru acesta. Simpla apasare scurta poate aprinde/stinge lumina, apasarea lunga poate regla intensitatea luminii, dubla apasare poate taia curentul la prize, spre exemplu.