Am petrecut cateva luni locuind in casa cu dispozitive controlate vocal: Amazon Echo si Google Home, ascultind muzica, punanind intrebari, rugindu-ma ca sa stinga si sa aprinda becul. Ambele produse se descurca destul de bine atunci cand sunt rugate sa redea un playlist, dar Echo de la Amazon care are doi ani avans in dezvoltarea tehnologiei poate face mult mai multe lucruri, in special cand e vorba de control a dispozitivelor casei inteligente.

Totiusi cel mai bun dispozitiv pentru casa ta inteligenta variaza in functie de necesitatile tale, de gadgeturile pe care deja le ai si serviciile pe care deja le utilizezi.

Amazon Echo

Daca iti pasa foarte mult despre dispozitivele de control ale caselor inteligente, sau daca esti un utilizator infocat Amazon Prime, in momentul de fata platforma Alexa de la Amazon este cea mai buna alegere. Pe linga sunetul excellent, Alexa Echo este mult mai mult decat Google Home datorita capabilitatilor de interconectare cu alte dispozitive,  posibilitatea de a reda cele mai ascultate melodii printr-un sunet de calitate superioara. In completare la functiile deja instalate, Alexei i se adauga o lista de “skills” care ii permite sa comande pizza, sa comande un taxi, etc. Nu toate aceste skiluri sunt folositoare, dar din punctul nostru de vedere face multe mai multe lucruri prin comanda vocala decat Google Home. Echo nu este un calculator personal, ci un asistent de la Amazon care constant se imbunatateste atunci cand se face update de soft.

Google Home

Acest dispozitiv are avantajul Google de cautare web si de control al vocii, precum si avantajul de a gestiona mai multe conturi google in pararel. Cand este folosit cu mai mult de un singur cont dispozitivul recunoaste utilizatorii dupa sunetul vocii. In general ofera raspunsuri mai detaliate decat Alexa, dar in folosirea de zi cu zi nu se observa imbunatairi a performantelor. Un exemplu este ca poti sa iti verifici calendarul, dar nu poti sa adaugi evenimente in calendar. Desi are integrarea comparabila cu Alexa, este mult mai putin dezvoltat si realizeaza mai putine task-uri.

Cel mai mare avantaj al Google Home este este abilitatea lui de a servi ca un controler pentru Chromecast Audio Multiroom Audio System. Acest lucru inseamna ca poti folosi comenzi vocale pentru a reda aceasi melodie in mai multe boxe sincronizate din diferite incaperi.

Amazon Echo Dot

Daca sunetul nu este principal problema si prefer sa folosesti un sistem de boxe performant de la alta firma, atunci varianta mai ieftina de la Amazon este Amazon Echo Dot. Are toate functiile pe care le are si Amazon Echo, dar sunetul pe care il reda cand se asculta o melodie este echivalenta cu cea a unui aparat de radio. Sunetul se poate imbunatatii daca aceasta este conectata la o boxa prin bluethooth .

Cine ar trebuie sa aiba un dispozitiv controlat vocal

Dispozitivele controlate vocal, asa cum le stim noi astazi sunt mai mult decat simple boxe. De asemeni sunt asistenti digitali, contoleri de dispozitive, etc. Dispozitivele cu comada vocala sunt foarte practice in special pentru oamenii care asculta multa muzica dar nu vor sa aiba prin preajma un smartphone sau orice alt dispozitiv.

Un dispozitiv cu comanda vocala poate realiza task-uri de asistent cum ar fi o lista de cumparaturi, setari alarme si ceasuri, sa raspunda la intrebari simple, etc. Sunt foarte folositoare si pentru cotrolul dispozitivelor inteligente.

Intr-o lume ideala , ai avea un dispozitiv controlat prin voce care face comenzi pe Amazon, cautari pe Google si poate reda melodii de pe orice dispozitiv audio si poate controla orice dispozitiv din casa inteligenta.

In realitate companiile dezvolta ince aceste tehnologii ca lumea ideala sa devina realitate.