Apple se straduieste din plin sa prinda o felie din paiata dedicate caselor inteligentei. A dezvoltat o platforma in care se integreaza toata dispozitivele inteligente care sunt la ora actual ape piata. Din cele mai renumite enumeram marci ca Philips Hue lights, Wink lights, termostate, etc; care se conecteaza si comunica intre ele. HomeKit este de fapt platforma realizata de catre Apple pentru home automation.

Orice producator poate implementa tehnologia HomeKit in accesorii pentru casele inteligente.  Platforma a fost facuta publica in Apple’s Worldwide Developer Conference 2014. Numele este o combinatie de doua cuvinte: “Home” pentru case inteligente si “kit” pentru kit-ul de software care este dat dezvoltatorilor. HomeKit este platforma care permite ca accesorile inteligente sa fie interconectate intre ele si cu dispozitivele de la Apple.

Poti folosi noua aplicatie Home pentru Ipad si Apple Watch pentru a seta tot ce tine de HomeKit- activezi accesori inteligente, dupa care poti folosi Siri pentru controlul suprem prin comanda vocala.

Ce este HomeKit si cum functioneaza?

Deja te intrebi : detin deja becuri inteligente si alte dispozitive pe care deja se pot controla din aplicatii de pe IOS. De asemeni detii si jaluzele care se inchid si deschid tot prin intermediul unei aplicatii. De ce ar fi nevoie de HomeKit? Raspunsul este simplu. Prin intermediul platformei dispozitivele pot comunica intre ele. In cazul de fata becurile se aprind singure in momentul in care jaluzele se trag automat.

Ultimul lucru pe care trebuie sa il mai stiti despre HomeKit este faptul ca pot sa ofere o viziune mai buna asupra folosirii de catre utilizartori si ca este criptata. Criptarea protejeaza datele de catre hakers ca aceastea sa nu fie furate sau sa preia comanda asupra casei.

Este HomeKit pe piata?

Producatorii pot deja sa intecreze HomeKit in accesorile lor inteligente, totusi accesorile trebuie aprobate de catre Apple pentru a putea fi utilizate.

Orice producator care foloseste Apple HomeKit, pe linga faptul ca trebuie sa ofera support pentru platofrma, ei trebuie sa fie si pentru dispozitivele pe care le comercializeaza.

Daca detii dispozitive mai vechi, ele nu vor functiona impreuna cu HomeKit. Va trebui sa cumperi versiunea cea mai noua a dispozitivului sis a fie compatibila cu HomeKit.

Apple a lansat platforma HomeKit pentru IoS10 si WatchOS3 in 2016. Este folosit ca un hub centralizat  pentru a interconecta dispozitivele. Sunt dispozitive special certificate de catre Apple. Multe dipositive certificate de catre Apple au applicatii proprii dar avantajul folosirii acestei platforme este faptul ca pot fi conectate toate dispozitivele intr-un singur loc.