Ce este un C Wire?

C Wire este un cablu suplimentar care poate fi folosit pentru  a asigura o alimentare suplimentara de 24 volti pentru orice dispozitiv inteligent.  De obicei acest cablu este folosit pentru a furniza energie termostatelor.

Litera “C” vine de la comun. Acest cablu este etihetata pe spatele termostatelor cu litera “C”, desi acest sistem de notatie nu este folosit la toate termostatele, el neffind un standard la momentul actual.

Firele (cablurile) care furnizeaza energie sunt adesea denumite “fire fierbinti”. Ele sunt notate Rc pentru racire si Rh pentru caldura. Acestea la rindul lor furnizeaza o energie de 24 V de la central HVAC.  Uneori ele sunt separate si necesita conexiuni separate, iar uneori ele sunt impreuna si Rh/c si necesita o singura conexiune.

Pentru a avea un circuit prin care poate trece current si alimenta termostatul, firele trebuie sa se conecteze la placa de baza a centralei HVAC pentru a inchide bucla.

De ce e nevoie de un C Wire?

Termostatele wireless din ziua de azi au nevoie de mai multa putere pentru a functiona decat termostatele traditionale.

Pastrarea nei conexiuni la un router wifi sau la un hub de automatizare ete o cerinta de putere care nu este luata in calcul. Pastrarea conexiunii Wi-fi a termostatelor vor stoarce energia din baterii in cateva zile , iar acestea nu reprezinta decat o solutie temporala.

Un alt motiv pentru un consum ridicat de energie il reprezinta ecranul tactil si colorat al termostatului.

Pentru cele enumerate mai sus in privinta termostatelor solutia o reprezinta un cablu C Wire.

Unii producatri de termostate inteligente, cum ar fi Emerson Sensi Wi-fi, sustin ca nu au nevoie de un C Wire.

Totusi la majoritatea termostatele inteligente este nevoie de un C Wire. Pe linga faptul ca aceste imbunatateste conexiunea Wi-fi , poate duce si la cresterea  vietii a beteriei termostatului.

Termostatele inteligente ar trebui sa ne faca viata mai usoara. Nimeni nu vrea sa stea sa schimbe baterii saptamanal sau lunar.

C Wire este Solutia cea mai potrivita pentru situatiile prezentate mai sus