Z-Wave Smart Home Hub s-a dezvoltat uimitor de bine in domeniul caselor inteligente. Z-Wave a dezvoltat multe tehnologi , lansand pe piata mii de produse atat dispozitive inteligente cat si Hub-uri noi. Pentru a alege dispozitivele necesare pentru tine si a le implementa in casa inteligenta iti recomandam sa citesti urmatorul ghid.

Ce este Z-Wave?

La baza Z-Wave este un protocol de comunicare wireless care permit dispozitivelor din casa dumneavastra sa comunice intre ele folosind frecventele radio. Toate hub-urile Z-Wave conform traditiei ofera acces la distanta prin reteaua Z-Wave de la telefonul mobil , tableta sau calculator, prin intermediul internetului.

Cu Z-Wave, au disparut zilele in care trebuia sa ai cabluri prin toata casa ca sa poti sa o automatizezi. In schimb Z-Wave actioneaza pe principiul “Do It Yourself” pentru a avea o casa automatizata complet cu putine cabluri sau deloc. Cu aceste sisteme, orisicine poate transforma locuinta in una automatizata, dar inainte trebuie sa stiti urmatorele lucruri.

Cum sa incepeti?

Sunt multe sisteme Z-Wave care pot fi accesate de la distanta, dar fiecare din dispozitive este posibil ca sa aiba nevoie de diferite aplicatii ca sa poata functiona. Cel mai important este sa avem un punct central – denumit hub – care managereaza si controleaza toate dispozitivele Z-Wave.

Dispozitivele Z-Wave sunt asemenatoare atunci cand acestea sunt programate sa fie controlate de la distanta.  Ca sa iti dai seama care din dispozitivele Z-Wave sunt folositoare pentru tine, trebuie sa stii la ce sa te astepti cand vei vedea diferenta dintre ele.

Acestea sunt criteriile pe care le luam in calcul pentru a face diferenta dint Hub-uri Z-Wave:

Pretul: Acest criteriu este mai mult bazat pe explorarea personala. Depinde de fiecare cat de mult este dispus sa cheltuie pe un hub.

Limba: Cate protocoale diferite poate  “citi” hub-ul vostru? Cu alte cuvinte cate dispozitive sunt compatibile cu Hub-ul respective.

Access: Daca poate fi accesat Hub-ul la distanta atunci cand nu esti acasa

Acum ca s-a stabilit cateva criterii necesare pentru a compara sisteme Z-Wave sa aruncam o privire la cele mai populare Hub-uri ca sa ne dam seama care este mai potrivit pentru dumneavastra.

HomeTroller Zee S2

Pro:  Acest Hub compact ofera capacitate de programare avansata pentru automatizare personalizata a caselor. Este usor de folosit pentru cei care sunt la inceput si iubesc sa foloseasca dispozitive ca Z-Wave, Insteon, UPB si X10.  HomeSeer’s IFTTT permit integrarea IOT cu mai mult de 200 canale IFTTT. HomeSee de asemenea ofera optional posibilitatea de a face designul pentru HSTouch app asa cum iti doresti.

Contra:  La fel ca toate sistemele de automatizare ale HomeSee, ZeeS2 este orientat spre oameni care iubesc tehnologia, dar la inceput. In ceea ce priveste programarea automatizarii casei vor observa ca ZeeS2 se potriveste cerintelor lor.

Iris

Pro: Noua platforma Iris ofera utilizatorilor mai multe optiuni de personalizare pentru sistemele de acasa. Iris functioneaza exclusiv cu produsele “Work with Iris”, iar dispozitivele selectate sunt incluse in fiecare kit. Echipamentele suplimentare “Work with Iris” pot fi achizionate la preturi acceptabile, iar generatiile anterioare de produse Iris sunt compatibile cu noua platforma. Noile Hub-uri Iris ofera planuri de servicii Basic si Premium pentru utilizatorii sai, planul Premium oferind mai multe optiuni de personalizare si notificare decat cele de baza.

Contra: Serviciul Premium este necesar daca doriti sa setati scene sau sa aveti mai multe optiuni de personalizare. Un alt dezavantaj il reprezinta faptul ca Iris este compatibil cu produse care poarta eticheta “Work with Iris”, care in momentul de fata este compatibil cu 80 de produse. In plus, un numar de utilizatori au raportat probleme de conectivitate si functionalitate.

Nexia Bridge

Pro: Simplitatea aplicatiei Nexia si a interfetei face ca lucrul cu Bridge Nexia sa fie printre cele mai usor de folosit.  Bridge Nexia functioneaza pe baza de abonament. Faptul ca puteti intrerupe abonamentul fara vreo penalizare oricand doriti, este un lucru placut. Este un sistem perfect pentru cei care folosesc Z-wave si doresc tehnologie  de top.

Contra:  Abonamentul lunar se plateste doar daca intentionati sa folositi dispozitivele Z-Wave in intreaga locuinta. De remarcat este ca si cu taxa lunara, nu este prevazuta o monitorizare centrala pentru abonat, permitindu-va sa create service de monitorizare a securitatii.