In ultimii ani suntem tot mai intersati de reducerea costurilor de intretinere a locuintelor si securitatea acestora. De aici a aparut necesitatea cresterii confortului si a economiei energiei.

Sistemul de control al energiei elecrice si termice s-a dezoltat an de an prin prisma acestor necesitati.

Building Management System (BMS) sau ,,crierul cladirii” a aparut din nevoia gestionarii unei cladiri sau a controlului parametrilor acestor cladiri.

 

Conceptul de BMS aduce beneficii in doua directii:  reducerea costurilor prin reducerea consumurilor energetice ale cladirii, sau altfel spus reducerea facturilor pentru energie, si cresterea gradului de confortului si de control al utilizatorilor din acea cladire. Cresterea a securitatii vine ca o consecinta a unui control sporit pe care utilizatorul il are asupra cladirii.

 

Reducerea costurilor energetice se va realiza prin controlul cu ajutorul scenariilor, a numitor parametri de temperatura, umiditate, grad de iluminare etc, in functie de perioada zilei, temperatura exterioara, modul si timpul activitatii din acel imobil.

 

Cresterea gradului de confort va avea loc datorita faptului ca o cladire inteligenta va reactiona independent la schimbarile din mediu exterior, fara a mai necesita interventia umana. Spre exemplu, geamurile se pot deschide automat pentru aerisire, se pot inchide automat cand ploua, parasolarele pot fi inchise/deschise in functie de soare, temperatura in incinta se poate regla automat in functie de prezenta umana in acea incinta, iluminatul dimabil poate fi ajustat automat in functie de perioada zilei etc. Nu in ultimul rand controlul de la distanta al cladirii cu ajutorul interfetelor mobile poate fi o functionalitate foarte utila si comoda pentru utilizator.

Securitatea cladirii va fi poate si ea fi privita din doua perspective: securitatea din punct de vedere al sustragerii de bunuri sau al vandalizarii si securitatea cu privire la avariile ce pot aparea in mod neprevazut din punct de vedere al utilitatilor: inundatii, incedii, avarii la sistemul de incalzire, scurgerile de gaze naturale etc.

 

BMS-ul datorita acestui control al celor trei moduri de functionare poate fi integrat atat in locuintele individuale (cu destinatia de locuinta) cat si pentru cladiri mari (spatii pentru birouri, supermarketuri, hoteluri, show room-uri, hale de productie, centre comerciale etc)

Sistemul BMS, odata implement lui intr-o cladire, asigura urmatoarele deziderate:

  • importante economii de energie: electrica, termica
  • puteri instalate reduse, deci costuri mai mici
  • marirea duratei de viata a echipamentelor ce deservesc cladirea
  • atingerea unor parametri de confort apropiati activitatilor specifice
  • eliminarea accidentelor prin electrocutare a utilizatorilor datorita curentilor slabi cu care se comanda instalatia
  • confortul sporit prin sistemele de comanda si primire a alertelor de la distanta
  • mentenanta mult mai facila, prin asigurareaunor functionalitati de control de la distanta, fara costuri suplimentare de pe urma deplasarii personalului specializat

 

Structura sistemului BMS – ieri si azi

Pâna la mijlocul anilor 1990, sistemul era structurat pe trei niveluri (nivel aparatura de câmp-field level, nivel automatizare – automation level, nivel management – management level), distincte între ele din punct de vedere al funcţiilor şi al modului de comunicaţie.

După anul 2000 şi implementarea la scară largă în producţia de echipamente tehnologice şi automatizare aferente, a standardelor precum LONMARK si BACNet, nivelul aparatură de câmp a fost integrat din punct de vedere al comunicaţiei în cel de automatizare. Principalul motiv îl constituie dotarea traductoarelor şi elementelor de execuţie cu module de comunicaţie integrate, acestea putând forma cu reţelele de controllere o reţea unică. Totodată şi echipamentele tehnologice au fost prevăzute cu module de comunicaţie de tip BMS.

Software-ul utilizat la nivel de management este compatibil platforme mobile (telefon, tableta), cu platform desktop (cu platformele Windows şi/sau MAC OS), cu systemele embedded (de tipul Rasbery PI), cu si platformele WEB. Interfaţa grafică a acestuia permite controlul şi monitorizarea diferitelor aplicaţii simultan, fiind de tip multitasking.