Suntem pregatiti sa traim intr-o lume in care care noi vom avea mai putina grija de casele noastre si unde casele noastre vor avea mai multa grija de noi. Marea enigma este daca acest se va materializa sub forma robotilor, a caselor inteligente sau a amandurora.

Industria tehnica nu se poate decide asupra acestui fapt. Cand se aduce vorba despre casa viitorului se pune intrebarea daca va avea un calculator centralizat care ne va spune cand sa stergem dusumeaua, sa curatam geamurile, etc sau toate aceste lucruri vor fi integrate in roboti care vor lucra pentru noi.

Va aparea in vietile noastre calculatoare precum Jarvis, calculatorul din Iron Man care a ajutat inventatorul Tony Stark sa controleze la de distanta dispozitivele sau va fi un robot ca Rosie din animatia “Jetsons Family”care va face toate treburile casnice pentru noi?

Aceste convingeri concurente au fost expuse la “Customer Electronics Show”, unde au fost prezenti peste 3600 de dezvoltatori de tehnologie care au venit sa prezinte viziunea lor asupra viitorului acestui domeniu.

Pe de o parte erau firme precum Nest, care au creat termostate si detectoare de fum inteligente si care acum incep sa fie integrate prin intermediul “Internet of things” intr-o singura platforma .

Competitorii firmei Nest sunt firmele care produc roboti precum firma IRobot care a creat robotul aspirator complet automat numit Roomba.

Singurul motiv pentru care piata nu se orienteaza pe un singur segment este din cauza noastra, a consumatorilor. Consumatorii inca nu sunt decisi daca vor sa se orienteze spre o casa precum cea din “Jetsons Family” sau “Iron Man”.

Din moment ce tehnologia evolueaza, preturile vor scadea si tot mai multi consumatori vor deveni constienti de cee ace poate face fiecare versiune a unui robot.

Companiile gigant precum Google si Apple se uita  spre casele inteligente ca urmatorul cimp de lupta dupa smartwatches, tablete si laptopuri.

Internetul multor lucruri    

Acesta pare sa fie dispozitivul inteligent pentru conectarea tuturor dispozitivelor. Exista pat intelligent care monitorizeaza ritmul somnului copilului, un robot care curata gratarul si chiar un robot care masoara cantitatea de apa care este in sol si te anunta pe telefon cand trebuie ca sa uzi gradina.

Exista foarte multe dispozitive care se pot conecta, iar marii producatori creaza hub-uri de software ca sa poata sa managereze dispoztivile.

Nest face din termostatul conectata la internet si detectorul de fum, branduri ale firmei. In Iunie firma Nest a anuntat programul “Work with Nest” prin care producatorii din diferite companii lucreaza cu softwarer-ul Nest. Unul din partenetii afiliati este Mercedez Benz, ceea ce inseamna ca masina ta poate sa spuna termostatului Nest sa creasca temparatura in camera pana ajungi acasa.

Ridicarea robotilor

Inca nu s-a ajuns la partea in care robotii cordoneaza totul intr-o casa, dar dupa cum evolueaza tehnologia, acest lucru nu este departe. La CES sunt o multime de roboti, unii dintre ei coordonati de catre un utilizator la distanta, iar altii care se duc si aduc diferite produse din frigider.

O data cu dezvoltarea tehnologiei, robotii ar purtea devenii HUB-ul de care are nevoie Nest ca sa construiasca viitorul sau. Principalul avantaj de a avea un robot este acela ca poate lucra fizic in mediul in care este pus.

Analiza pe termen scurt dezvaluie ca o casa inteligenta cu dispozitive interconectate pare mai atractiva pentru client decat robotii care pot sa faca munca noastra, acest lucru datorindu-se pretului, spune Bill Morelli; insa o data cu scaderea preturilor opnia consumatorilor s-ar putea schimba.