Una din cele mai inteligente cladiri din lume se afla in Amsterdam, are un design futurist si are o suprafata de 40.000 de metrii patrati.  Este oficial considerate cea mai ecologica cladire din birouri din lume. Cladirea a fost conceputa pentru a asiguar confortul  angajatilor si a publicului din jur.

Cladirea are inclus in proiect si o aplicatie prin intermediul caruia se poate verifica si controla tot ce se intampla in cladire. Aplicatia este dezvoltata de catre firma Deloitte si se instaleaza foarte usor pe tablet sau smartphone.

La  EDGE nu ai un birou staibil motiv pentru care aplicatia te va redirectiona spre un loc de parcare liber, spre biroul unde iti vei desfasura activitatea sau spre sala de conferinte, balcon, cabina de lucru, etc. In orice incapre vei intra aplicatia iti va seta intensitatea luminoasa, temperature si anumite detalii placute tie pentru ca atmosfera sa fie cat mai placuta.

Pe scurt aceasta aplicatie este cheia spre cladirea EDGE.  Prin intermediul ei se poate verifica si controla temperature, intensitatea luminoasa si vei puteti gasi colegii.

Cladirea EDGE are in momentul de fata cel mai mare punctaj de sustenabilitate (98,4%) acordat de catre BREEAM, fiind considerate cea mai ecologica cladire din lume.

In component cladirii se afla panouri fotovoltaice care produc mai multa energie decat consuma cladirea. Panourile cu LED-uri  create de catre Philips special pentru EDGE sunt alimentate prin intermediul acelorasi cabluri care transporta datele de internet. Panourile LED sunt echipate cu senzori de miscare, lumina si tempeatura, umiditate si infrarosu care creaza un creier digital.

Centrul gravitational al cladiri EDGE este Atrium. In interiorul cladirii se permite circulatia aerului prin  intermediul panourilor celulare care sunt amplasate intre etaje si cu ajutorul carora se creaza un sistem natural de ventilatie.

Spatiile de lucru ale cladirii Edge sunt inundate de de lumina naturala datorita atriumului si acoperisului inclinat. Fiecare post de lucru se afla la mai putin de sapte metrii de o fereastra.

In interiorul cladirii EDGE birourile sunt utilizate doar atunci cand este nevoie de ele; unele birouri fiind compuse doar din sezlong si o lampa cee ace le face perfecte pentru a da un simplu telefon.  Se mai gasesc in interiorul cladirii camera de joc, sali de sport si cafenele cu masini expresso, televizoarele cu ecran plat pot fi sincronizate cu orice telefon sau laptop.

Toate datele care rezulta in urma utilizarii cladirii sunt colectate de catre Deloitte si sunt stocate in tablouri centrale care monitorizeaza totul, de la consumul de energie pana la momentul cand automatele de cafea trebuie aprovizionate.

In momentul in care la serviciu vin mai putini angajati o sectiune a cladirii ar putea fi inchisa, reducandu-se astfel costurile pentru incalzire, racire, iluminare si curatenie.

Exista o retea vasta de tubulatura in cadrul cladirii  fiind formata din doua tipuri; una pentru energie electrica si una pentru apa. Sub cladire se afla un rezervor subteran in care este depozitata apa calda din timpul verii si care este folosita pentru iarna pentru incalzirea cladirii.

Cladirea EDGE foloseste 70% din cantitaea de energie produsa cu ajutorul panourilor fotovoltaice care sunt amplasate pe peretele sudic si pe acoperis.  In momentul de fata Edge produce mai multa energie decat consuma.

In urma imbunatatirii aplicatiei, aceasta va putea sugera angajatilor ce birou sa ocupe in functie de temperature preferata. O alta imbunatatire  o reprezinta sistemul de colectare a apei meteorice care este folosita pentu  toalete si udarea gradinilor.

Securitatea cat si curatenia in interiorul cladirii este asigurata de catre roboti.

Pe timpul noptii EDGE este patrulata de roboti care asigura securitatea interioara si exterioara a cladirii. Acesti roboti pot fi controlati de la telecomanda. Robotul are in dotare o camera video, iar in momentul pornirii alarmei  cu ajutorul ei robotul poate identifica daca a fost o alrma falsa sau nu si poate anunta securitatea.

Pentru o curatenie mai eficienta, activitatea cladirii este monitorizata cu senzori pentru ca la sfirsitul zilei oamenii si robotii responsabili de curatenia sa se poata concentra pe zonele care au folosite mai intens.

Filosia companiei Deloitte in legatura cu Edge este  ca o investitie care se amortizeaza in 10 ani merita incercata. Directorul Erik Ubels sustine ca viitorul cladirilor este cel de conectare in interior cat si in exterior cu alte cladiri.