Multi dintre noi sunt astazi entuziasmati cand se deschide subiectul automatizarii casei. Multe din casele existente au inceput sa fie automatizate de catre proprietari, insa cand vine vorba de automatizarea unei case noi aflate in constructie trebuie facuta putina planificare. Aceasta planificare te poate scuti ulterior de cheltuieli suplimantare si te ajuta sa economisesti timp in privinta construirii casei automatizate.

Cablajul electric

Este indicat ca sa vorbiti cu electriceanul inainte de instalarea cablurilor electrice. Trebuie discutat cu acesta si specificat ca doriti sa trageti cabluri electrice neutre la toate cutiile de jonctiune. Multi dintre electrici fac acest lucru ca practica profesionala; facand cunoscuta preferinta dumneavastra va asigurati ca aveti tot timpul un cablu neutru care poate fi folosit atunci cand e nevoie.

Trebuie specificat ca aceste cabluri electrice neutre sunt necesare pentru majoritatea dispozitivelor de automatizare a casei.

Un alt lucru care trebuie cerut de la lectriceni este ca cutiile de jonctiune sa fie adainci in perete. Ele va ofera un spatiu de lucru suplimentar si dispozitivele sunt mai adanc montate in perete prevenind riscul ca acestea sa sara.

Este indicat sa instalati cutii de jonctiune suplimentare. Daca nu le veti folosi la inceput acestea pot fi acoperite si ulterior le puteti folosi cand aveti nevoie de ele.

Conductele pentru cabluri

Instalati conducte pentru cabluri oriunde credetica este nevoia de orice cablu de orice fel. Conductele de cabluri sunt separate de cablurile electrice si sunt folosite pentru a putea instala cabluri video, cabluri pentru difuzoare si cabluri de retea. Instalatile in pereti chiar daca nu intentionati sa le folositi imediat.

Din nou este mai usor sa instalati aceste conducte in timpul constructiei decat dupa ce ati terminat de construit casa.

Conductele de cabluri trebuie sa fie plasate pana in  cutiile de jonctiune. Instalati cel putin o conducta si o cutie de jonctiune in perete la nivelul ochiului pentru ca este posibil sa gazduiasca un panou tactil.

Dulapurile pentru cabluri

Construiti un dulap mic, situat central, pentru scoaterea panourilor de patch-uri, a panourilor de distributie si a serverelor media.

Asigurati-va ca dulapul de cablare este suficient de mare pentru a gazdui un suport suplimentar pentru a instala cablurile in aceasta camera.

Difuzoare

Chiar daca nu instalati la inceput un sistem audio, ar trebui sa planificati in viitor si sa conectati fiecare camera pentru difuzoare in tavan sau in perete. Va exista un moment in viitor cand veti dori sa instalati un sistem audio in casa.

Un sfat despre retele fara fir pentru automatizarea casei

S-ar putea sa fiti tentati sa va automatizati casa prin retea fara fir. Wireless-ul are cu singuranta locul sau, dar nu este la fel de rapid ca o conexiune prin cablu. Daca anticipati utilizarea unor aplicatii care consuma mult trafic cum ar fi video sau streaming 4K, este bine sa fiti conectati prin cablu. Conectarea casei cu tehnologia noua duce la o viata mai usoara in urmatorii ani.