Sistemul de automatizare al cladirii corporative include sistemul de control de baza, sistemul de siguranta si economisirea de energie. Incercand o caracterizare minima a acestor componente putem spune urmatoarele:

  • Sistemul de control de baza este elementul care permite sa se monitorizeze starea instalatiilor: electrice, sanitare, lifturilor si scarilor rulante, precum si aprovizionarea cu gaze si energie electrica.
  • Sistemul de securitate este, de asemenea, parte din sistemul de automatizare al cladirii corporative. Acesta are rolul de a proteja oamenii, proprietatile si informatiile. La randul sau include sistemele de detectare ale incendiilor, extragerea automata a fumului, semnalizarea iesirilor de urgenta etc. Pentru siguranta bunurilor si informatiilor in cladirile corporative se asigura perimetru de securitate, de control al accesului, interfon de urgenta, securitatea calculatoarelor, detector de cutremure si prezenta etc.
  • Economisirea de energie al sistemului este responsabila pentru impartirea pe zone a aerului conditionat, schimbul de caldura intre zone, utilizarea energiei solare pasive si a altor surse de energie regenerabila, identificarea consumului, controlul automat si iluminatul centralizat, programe de control pentru operarea echipamentelor, controlul ascensorului si programe de urgenta.

Avantaje pe care le are sistemul de automatizare al cladirii corporative

Unul dintre cele mai importante avantaje pe care sistemul de automatizare al cladirii corporative il are este coordonarea si integrarea multor tipuri de resurse energetice. Sisteme regenerabile, de stocare a energiei, aplicatii de cogenerare a energiei termice si electrice, precum si cerintele de energie ale sarcinilor, se pot alatura intr-un mod foarte potrivit. Rezultatul este o scadere importanta a consumului de energie. De exemplu, lumina aprinsa intr-un birou in care nu mai este nicio persoana reprezinta o pierdere de energie. Dar, prin sistemul de automatizare se poate detecta cand ultimul angajat paraseste biroul si luminile se vor stinge in mod automat.

Capacitatea unei cladiri automatizate are un impact direct asupra valorii comerciale a oricarei organizatii! Cele mai importante rezultate obtinute prin automatizare sunt economiile de energie (ceea ce se reflecta in factura de energie electrica), extinderea duratei de viata utila a proprietatii si productivitatea ocupantilor.